Home
Historie en doelstelling
Onze adoptiedieren
Dierenverblijf nodig?
Hoe kan ik helpen?
Informatie Huisdieren
Links
Contact

Algemeen
 
 
 
 
 
 
 

Een huisdier erbij?

Veel mensen zijn dol op huisdieren. En wat is er nu leuker voor een dierenliefhebber dan een nieuw huisdier? Maar voordat je een nieuw huisdier in huis neemt, is het belangrijk om jezelf een aantal vragen te stellen.

Hierbij enkele overwegingen waar je rekening mee moet houden.

Wat voor huisdier je ook aanschaft, het kost geld en betekent tijd, zorg en aandacht voor het dier.

  1. Welk dier past bij mij en/of mijn gezin? Ben je veel buiten in de tuin of juist veel binnen?
  2. Kan/wil ik het wel bekostigen? De voer- en dierenartskosten kunnen hoog oplopen.
  3. Hoeveel bewegingsvrijheid heeft het dier bij mij thuis?
  4. Neem je een huisdier voor jezelf of voor de kinderen? Kinderen hebben vaak nog niet genoeg verantwoordelijkheid om voor het dier te zorgen. Na enkele maanden is het nieuwe eraf, waardoor jezelf degene bent die voor het diertje moet zorgen.
  5. Heb je er rekening mee gehouden dat sommige huisdieren 20 jaar of ouder worden? Wie zorgt er voor het dier als de kinderen het huis uit zijn.
  6. En wat gebeurt er met het huisdier als je op vakantie gaat of voor je werk op reis moet?
Het kan zijn dat je besluit dat je nu beter geen huisdier kunt nemen, bijvoorbeeld omdat het je teveel tijd kost of omdat je de kosten van een huisdier te hoog vindt. Het kan ook zijn dat je vindt dat een dier juist heel goed bij jou en je persoonlijke situatie past en dat een dier meer dan welkom is. In dat geval heb je, doordat je er van tevoren zorgvuldig over nagedacht hebt, een prima basis om goed voor je nieuwe huisgenoot te kunnen zorgen. En dat is de beste garantie om samen een heel plezierige tijd tegemoet te gaan.

Waar halen?


Wanneer je een huisdier wilt, neem eens een kijkje in een opvangcentrum of asiel. Dieren van speciale fokkers (broodfokkers) kopen, betekent het systeem van uitbuiting in stand houden en garandeert geen gezond dier.
Ook het kopen van een huisdier in dierenwinkels is vaak geen goede keuze. Impulsaankopen komen in de dierenwinkel vaak voor. Tijdgebrek of gebrek aan kennis bij het personeel zorgt ervoor dat mensen helemaal niet of verkeerd worden geïnformeerd. Ook deze dieren zijn vaak afkomstig van broodfokkers, waar het brookfokkers om gaat is zoveel mogelijk dieren in een zo kort mogelijke tijd te verkopen. Daardoor wordt er niet gekeken naar mogelijke ziektes in de lijn, inteelt komt veelvuldig voor, en het karakter van het dier is vaak onvoorspelbaar.
 
Dieren Opvang Paul | © 2010 | email: dierenopvangpaul | tel. 040-2814579 of 06-18211671 | Webontwerp: Yndigo creaties